A gyomorcsavarodás jelei kutyáknál

Sajnos a legtöbb gazdi addig nem is hall erről a rendkívül veszélyes kórképről, amíg nem a saját – illetve kutyája – bőrén tapasztalja meg, hogy milyen váratlanul alakulhat ki gyomorcsavarodás.

De mitől is jön létre ez az életveszélyes probléma? Nos, a legegyszerűbben úgy írható le, hogy az ebek két leginkább rájuk jellemző tulajdonságának együttese okozza. Gyomorcsavarodás ugyanis akkor alakulhat ki, ha az állat nagy mennyiségű ételt fogyaszt és utána nem sokkal intenzív játékba, szaladgálásba, hempergésbe fog. Ilyenkor ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy a gyomor átfordul és a csavarodás következtében elzáródik. Ilyenkor sajnos az események nagyon gyorsan követik egymást, hisz az étellel telt gyomorban gázok keletkeznek, melyek képtelenek távozni, emiatt pedig puffadást okoznak, amely egyre csak erősödik – ez olyan méreteket is ölthet, ami az állat légzését is megnehezítheti -.

Ha ez megtörténik, az az állat életét veszélyeztető állapot, és a legrosszabb forgatókönyvet csak a villámgyors orvosi segítség akadályozhatja meg. Épp ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mik a jelei a gyomorcsavarodásnak. Elsősorban fontos észben tartani, hogy vannak olyan kutyafajták, amelyek felépítésükből fakadóan sokkal hajlamosabbak elszenvedni ezt az állapotot. Ezek rendszerint a nagytestű fajták, melyek belső szervei elég messze helyezkednek el ahhoz, hogy a gyomruk átfordulhasson. Jó, ha tudjuk, hogy amennyiben úgy gondoljuk, van lehetőség műtéti úton megelőzni ezt az állapotot, ilyenkor egy rutin beavatkozás keretében a hasfalhoz rögzítik a gyomrot. Ha mégis megtörténik a csavarodás, akkor a legfontosabb, hogy minél előbb észleljük. Ha a kutya étkezés – és játék – után nyugtalanná, zavarttá válik, hányni próbál, görnyedten áll, és tapintásra úgy érezzük, hogy a hasa feszes, akkor azonnal, késlekedés nélkül vigyük állatorvoshoz. Ilyenkor nincs vesztegetni való idő, hisz ez az állapot akár órák alatt az állat halálát okozhatja.