A gyógyteákról, amit tudni kell

A lehet kicsit meglepő adatnak bizonyul, ám mégis igaz, hogy a világon az egyik legtöbbet fogyasztott ital a tea. Amely, nagyon pozitív eredménynek mondható. Talán sokan azt gondolják, hogy teát mindenki eltudja készíteni, ám ha igazán különleges íz világú és hatóanyagokban gazdag teát szeretnénk, akkor cseppet sem olyan egyszerű.

[wp_ad_camp_1]

De valójában mi is az a tea? Teának azt az italt nevezhetjük, amely szigorúan teacserjéből készül. A teacserjét különböző módon dolgozzák fel, így kapunk több mint 3000 féle teát. A legfőbb teacsoportok melyeket érdemes különválasztani a zöld tea, amelyet az alapján különböztethetünk meg, hogy nem fermentált, és zsenge levelekből, illetve hajtásokból készítik el. A másik fajta tea az Oolong, amely már félig fermentált, és kizárólag érett hajtásokból állítják elő. A harmadik típus melyet megkülönböztetünk az pedig a fekete tea, amely már teljesen fermentált, és általában két rügyből és egy levélből álló hajtásból állítják elő. Ám ezeken kívül még megkülönböztetünk fehér, sárga, illetve Pu-Ert teákat is. Érdemes még azt is tudni, hogy a teázás hagyománya eredetileg Japánból származik, ahol a mai napig igazi teaceremóniákat tartanak.

Gyógytea
Gyógytea

A gyógyteák elkészítésénél több szempontot is figyelembe kell vennünk, ám legjobban arra kell figyelnünk, hogy nem minden gyógynövényt egyformán kell elkészítenünk. Ugyanis némelyiket forrázni kell, míg vannak melyeket forró vízben kell leáztatni, illetve olyanok is vannak melyeket elég csak hideg vízben áztatni. A gyógyteák fogyasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy midig frissen és kortyonként kell fogyasztani. Továbbá amennyire csak lehet kerüljük el cukor, illetve a más édesítőszerek hozzáadását. Amennyiben mindenképp szeretnénk hozzáadni egy kis édes ízt, akkor 100%-ban természetes mézet használjunk.