A gyakori baktériumok úgy módosultak, hogy cukor alapú gyógyszerekké váljanak

A tudósok most először átprogramoztak egy közismert baktériumot egy tervezői poliszacharid-molekula előállítására, amelyet gyógyszerek és táplálkozás területén használnak. A Nature Communications-ben ma megjelent kutatásban módosították az E. coli-t, és kondroitin-szulfátot állítottak elő belőle. Ez a gyógyszer leginkább étrend-kiegészítő néven ismert az ízületi gyulladás kezelésére, amely jelenleg tehén légcsőből származik.

[wp_ad_camp_1]

A géntechnológiával módosított E. coli-t felhasználják a gyógyszerfehérjék hosszú listájának összeállításához, de évekbe tellett, amíg a baktériumok felkeltették a kapcsolt cukormolekulák e csoportjában a legegyszerűbbek – ún. Szulfatált glikozaminoglikánok – előállítását, amelyeket gyakran gyógyszerként használnak. „Kihívás volt az E. coli mérnök számára, hogy előállítsa ezeket a molekulákat, és sok változtatást kellett végrehajtanunk, így ezeket a változásokat ki kellett egyensúlyoznunk, hogy a baktériumok jól növekedjenek” – mondta Mattheos Koffas, a Rensselaer vegyi és biológiai professzora.  „De ez a munka azt mutatja, hogy lehetséges ezeknek a poliszacharidoknak az előállítása E. coli felhasználásával és az eljárás kiterjeszthető más szulfatált glikozaminoglikánok előállítására.”

A Rensselaer-nél Koffas Jonathan Dordick vegyész- és biológiai mérnökprofesszorral, valamint Robert Linhardt kémiai és biológiai professzorral dolgozott együtt. Mindhárman a Biotechnológiai és Interdiszciplináris Tanulmányok Központjának tagjai. Dordick úttörő szerepet játszik az enzimek anyagszintézisben való felhasználásában és biomolekuláris eszközök tervezésében jobb gyógyszerek kifejlesztésére. Linhardt, aki kifejlesztette a heparin első szintetikus változatát, elmondta, hogy a gyógyszer előállításához szükséges E. coli mérnöki munkájának számos előnye van a jelenlegi extrakciós vagy akár egy kemoenzimatikus eljárással szemben.