A globális vizsgálat feltárta az akut myeloid leukémia életmentő gyógyszerét

A New England Journal of Medicine ma közzétett egy tanulmányt 23 ország 148 helyszínén végzett globális vizsgálat eredményeivel, amelyek 30% -os javulást mutatnak az akut myeloid leukémia (AML) betegek túlélésében.

[wp_ad_camp_1]

A QUAZAR nevű, 3. fázisú klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a CC-486 nevű gyógyszer jelentősen javította a betegségben szenvedő idősebb, 55 év feletti betegek túlélését. Az AML a legakutabb vérrák felnőtteknél, és előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik, rossz prognózis mellett. A jelenlegi kezelésekkel az idősebb betegek többsége a diagnózistól számított 2 éven belül meghal a betegségében. Évente Ausztráliában csaknem 1000 embernél diagnosztizálják az AML-t, az Egyesült Államokban pedig évente körülbelül 20.000 embernél diagnosztizálják. Wash professzor, a Monash Egyetem ausztrál vérbetegségekkel foglalkozó központjának és az Alfred Health hematológusának vezetésével végzett globális vizsgálat az AML-ben szenvedő emberekre összpontosult, 55 évnél idősebbek esetében, „annak kielégítetlen igénye miatt, hogy olyan új szereket kell azonosítani, amelyek képesek javítani a betegek kemoterápia befejezése után”- mondta.

„Intenzív kemoterápia után az AML relapszusának kockázata magas. Sok idősebb beteg nem jogosult őssejt-transzplantációra, ezért kívánatos egy kevésbé mérgező lehetőség a betegség kiújulásának csökkentésére, nem csak megfigyelésre és a betegség eljövetelére várni. „A QUAZAR tanulmány eredményei alapján nagyon izgalmas arra gondolni, hogy egy viszonylag jól tolerálható tabletta bevitelével hozzájárulhatunk a relapszus kockázatának csökkentéséhez és a túlélés javításához.” A vizsgálatban 472 beteg vett részt, átlagéletkoruk 68 év, akik vagy CC-486-ot, vagy placebót kaptak. A gyógyszert szedőknek – amelynek további előnye, hogy otthon is bevehető tabletta – az átlagos remisszió 25 hónap volt.