A földimogyoró pozitív tulajdonságai

A földimogyoró egy olyan ropogtatni való, amit gyakran fogyasztunk és amelynek számos felhasználási lehetősége ismert. A földimogyorónak több pozitív hatása is van a szervezetre, az egészségre. Több kutatás és tanulmány is bizonyította már, hogy a földimogyoró olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyeknek jótékony hatása van.

[wp_ad_camp_1]

A földimogyoró vagy másik nevén amerikaimogyoró a kétszikűek osztályába a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozó faj. Annak ellenére, hogy mogyorónak nevezik, nem a mogyoró nemzetség faja, és még a mogyorókkal való rokonság is  kifejezetten távoli. Sokkal közelebbi rokonságban áll például a babbal vagy a borsóval, mivel az egészen a bükkönyformák közé sorolhatók. A földimogyoró Dél-Amerikából származik, melegigényes növény, kedveli a napfényt. Vízigénye közepes és leginkább a homokos talajok megfelelők számára. A növénnyel kapcsolatos érdekesség, hogy a virágok megtermékenyülése után a földbe húzódnak és ott nevelik a magvaikat. A világ földimogyoró termésének körülbelül feléből mogyoróvaj készül.

Földimogyoró
Földimogyoró

Magjai gazdagok vitaminokban és  fűszer, illetve olaj is készül a magvaiból. A magjában 40-50% olaj található, melynek a minősége majdnem egyenértékű az olívaolajjal. A nyers mogyoró kifejezetten jót tesz a szív- és érrendszernek, mivel nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat. Nagyon sok olyan antioxidánst tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a DNS károsodást okozó szabad gyökök elleni harcban. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a rák, a gyulladásos betegségek, az autoimmun betegségek kialakulása. Segít az epekő kialakulásának megelőzésében. A földimogyoró is, ahogy más egészséges élelmiszer, csak akkor fejti ki jótékony hatásait, ha megfelelőn kiegyensúlyozott étrendbe kap helyet.