A Föld legtitokzatosabb műemlékei

A Föld legtitokzatosabb emlékei lenyűgözik a látogatókat, és továbbra is megzavarják a tapasztalt kutatókat. Ezek a műemlékek a Föld leglátványosabb úti céljai közé tartoznak, bepillantást engedve a történelem legnagyobbjaival vetekedő civilizációk múltjába.

Az ókori Egyiptom harmadik dinasztiája idején épült Dzsószer piramis a legrégebbi ilyen jellegű építmény a világon. Ez az eredeti egyiptomi piramis, amely alapos előrelépést jelentett a mérnöki és építészeti lehetőségek terén. A piramison belül, amely Dzsószer fáraó nyughelye, kiterjedt átjárórendszer található. Ezeket ma is felfedezheti, mintegy 4000 évvel az eredeti megépítése után. Amit azonban ma látunk, az az eredeti megfiatalítása. Dzsószer piramisa évszázadokon át a szél és az idő által pusztítva hevert. Egykor az iráni archemen dinasztia idején, Perzsia néven ez volt a főváros, Perszepolisz mára csak egy virágzó város maradt. Perszepolisz évszázadokon át virágzott egészen ie 330-ig, amikor Nagy Sándor kifosztotta a várost. Ma a kiterjedt teraszkomplexum több mint 2000 éves történetet mesél el. Az egykor a King of Kings otthona, a látogatók egy sor királyi palota mellett barangolhatnak, amelyek egy megemelt teraszon állnak.

Magasságában soha nem volt szükség megerősített falakra, mivel 10.000 őr állt ott egy időben. A 14. század fordulóján épült Hvalsey romjai Grönland déli partján állnak. Évszázadokkal azelőtt, hogy Kolumbusz híres utazása megtörtént volna nyugat felé, a skandináv vikingek egy hasonló utazást végeztek az észak-amerikai kontinens egyik eredeti keresztény templomának felépítésével. A templom annak a skandináv mozgalomnak a központjában áll, amelynek során sokan vándoroltak Izlandról a lenyűgöző grönlandi fjordoktól néhány lépésre levő termékeny talajra. Hvalsey azonban bemutatja a kereszténység terjedését Európán és a Közel-Keleten túl az Újvilágban. A templom 6 méter magas falakkal büszkélkedhet, és a skandináv nép kiemelkedő gyülekezőhelye volt.