A Föld két legkisebb békája

Folyamatosan fedeznek fel még nem ismert fajokat, apróbbnál apróbb állatokat. A Föld eddig ismert két legkisebb békáját nem oly rég fedezte fel Fred Kraus, a honolului Bishop Múzeum herpetológusa. A felfedezést  Dayman-hegy alsóbb részein, Pápua Új-Guineában tette.

[wp_ad_camp_1]

A két kicsi béka felfedezésével valószínűleg a szárazföldi gerincesek méretének legalsó határát is meg lehet határozni, mivel ennél kisebb méretben már nem lehetne az életműködést fenntartani. Az apróságoknak így is nehéz életben maradni, az életműködésük hozzájuk képest hatalmas energiát igényel, a brekegésükhöz is folyamatosan energiát kell gyűjteniük. A két faj egyedei kifejlett állapotukban alig érik el az egy centiméternyi testhosszt. A helyi őslakosság is segített Krausnak a békák terepen való megfigyelésében, begyűjtésében. A kis állatok a vastagabb avar által fedett talajon élnek meg, mozgásuk olyan, mint a szöcskéké, pattogó.

Paedophryne dekot
Paedophryne dekot

A két faj közül a kisebbik, a 8-9 milliméter nagyságú a Paedophryne dekot nevet kapta („dekot” daga nyelven „nagyon kicsi”). Ez előtt fedezte fel szintén ezen a vidéken Kraus a 10-11 milliméteres  Paedophryne verrucosa („verrucosa” latinul „szemölcsös”). A két kis béka egy vidéken él, ugyanakkor egymástól elkülönülve. A P. dekot 900 méteres magasságban él, a P. verrucosa pedig az 1860 méteres magasságban burjánzó esőerdő talajának lakója. Ezen békák testfelépítése eltér a többi fajtól, ujjaiknak száma csökkent, valamint szaporodásuk kis mennyiségű utóddal történik. A nőstényekben csupán két petét találtak. Apró méretű békákat találtak már a világ több pontján is, például Délkelet-Ázsiában, Madagaszkáron, valamint az Andokban. Új-Guínea azonban még számos ponton feltáratlan, előfordulhat még hasonló felfedezés a vidéken.