A fogselyem árthat is

Már a törődő és figyelmes anyák is hozzászoktatják a legkisebbeket a fogselyem használatához. Amivel a fogkefe nem birkózik meg, azzal ez a vékony szál gyorsan elbánik, ott tisztítja meg a réseket, ahol más eszköznek esélye sincs. Vagyis ezt gondolhatta eddig. Minden korosztály aktívan használja a fogselymet, ezért érdemes tisztában lenni a következőkkel.

[wp_ad_camp_1]

Használja helyesen, vagy sehogy

A fogselyem használatán is múlik a száj higiéniája. Nem mindegy, hogyan dolgozik a kéz. Az ujjak köré tekert selyemszálat a felső fogsornál a hüvelyk-, míg az alsónál a középső ujjakkal célszerű irányítani. Tehát mindkét kezére szüksége lesz, azonban tisztítás közben csak az egyik ujját mozgassa. Irányítottan tisztítsa ki az íny és a fogak találkozásánál lerakodott ételmaradékot is!

Fogselyem
Fogselyem

Ha nem az előírt mozdulatsort követi, nagyobb kár okozhat, mintha nem is törődne az apró, nehezen elérhető fogrésekkel. A baktériumok egyenesen a fogínybe tolja a helytelen tisztítással. Fájdalom és gyulladás alakulhat ki belőle.

Létezik-e jobb megoldás a fogselyemnél?

Jó kézügyesség nélkül a fogközök és a száj hátsó része sem szabadul meg az ételmaradékoktól. Mégis a fogselymen kívül milyen lehetőség akadhat még? Elsősorban magát a fogmosást is végezze el helyesen. Legfeljebb 6 hétig használja ugyanazt a fogkefét. Alkalmanként fél-két perces mosást javasolnak a szakértők, és fontos a végén a szájban levő fogkrémmel alaposan körbeöblögetni az üreget – az apró réseket ezt is tisztítja. Továbbá a szájöblítőnek köszönve a plakkok nem alakulnak ki. Ha alkohol-mentes változatban használja sokkal egészségesebb védelmet biztosíthat a szájnak. Érdemes a nyelvét is megtornáztatni öblögetés közben, hogy belökhesse a folyadékot a fogközökbe.

A fogselyem csak akkor hatékony, ha fejleszti kézügyességét, és a megadott mozdulatsorokat hajtja végre. A szájvíz azonban minden esetben jó kiegészítője lehet a személyes fogvédelemnek.