A fogápolás nemcsak felnőttkorban fontos

A fogszuvasodás, az ínygyulladás nemcsak a felnőtteket és a kamaszokat érinti, de a kisgyerekeket is. Egy friss amerikai tanulmány szerint az öt év alatti gyerekek 60%-ánál már jelentkeznek a fogbetegségek. A gyermekkori fogápolásnak sok szülő mégsem tulajdonít kellő fontosságot, pedig a fogak attól kezdve megkívánják a gondoskodást, hogy kinőnek.

[wp_ad_camp_1]

Extrém esetben, ha a fogápolás semmilyen formában nem képezi a hétköznapi rutin részét, már egyéves gyermekeknél is előfordulhatnak komoly problémák. Annak érdekében is érdemes mielőbb elkezdeni a szájhigiéniára való nevelést, hogy a gyermek később is természetesnek vegye a napi legalább két alkalommal történő fogmosást és a fogselyem használatát.

Fogápolás gyerekkorban is
Fogápolás gyerekkorban is

Célszerű már 1 éves kor körül felkeresni a fogorvost, aki fel tudja mérni, hogy a gyermek fogai és állkapcsa megfelelően fejlődnek-e, valamint tanácsokkal is szolgál a szülőknek, hogyan tudják megőrizni gyermekik fogainak épségét. A legjobb, ha a gyerek számára érthetően többször is beszélgetünk a fogszuvasodásról, a fogkőről és arról, hogy mit lehet tenni ellenük. Ezzel már az egészen kicsi gyermekekben is tudatosítani lehet, hogy a fogkefe a barátjuk.

Amíg a gyermek el nem éri a 8 éves kort, a fogorvosok szerint érdemes ellenőrizni, hogyan is mos fogat. Az ennél kisebb gyerekeknek ugyanis még nem elég jó a kézügyességük ahhoz, hogy a fogmosást kellően precízen végezzék és hajlamosak túl sokat tenni a fogkrémből, amit aztán le is nyelnek. Amint a gyermek fogai összenőnek, érdemes bevezetni a fogselyem használatát is.