A fekete retek

Javában tart a fekete retek szezon. Aki szereti, annak nem kell reklámozni, de aki eddig nem próbálta, az is érdemes egy próbát tegyen vele, megérdemel egy esély, egyrészt mert nagyon jó ízű, remek salátákba vagy simán vékonyra szeletelve egy kis sóval.

[wp_ad_camp_1]

Ezen kívül az egészségre gyakorolt hatása miatt sem hanyagolhatjuk, vagy hagyhatjuk ott a zöldségesnél. Nem beszélve róla, hogy a jótékony hatásaival szemben rendkívül olcsó. A fekete retek Ázsiából származik és még a római hadsereg hozta be Európába. Az egészségre gyakorolt hatása már évszázadok óta ismert. A fekete retek véd a fertőzésektől, erősíti az immunrendszert, mert nagy százalékban tartalmaz mustár olajt és magas a C-vitamin tartalma is. Igen sokoldalú növény, hiszen erősíti az immunrendszert, csökkenti a köhögést, jótékony hatással van az emésztési zavarokra, gombaölő és nyálkahártya tisztító hatása is van.

Fekete retek
Fekete retek

A fekete reteknek magas az antioxidáns tartalma, ezen kívül jó az epe utak védelmére és még a májra is jótékony hatást gyakorol. Nagyon jó hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, az arra érzékenyeknél oldja a székrekedést és szabályozza a gyomorműködést. Sajnos az érzékeny gyomrúak és a gyomorbetegek számára nem mindig ajánlott a fogyasztása, mert gyomorégést esetleg savas refluxt okozhat.

Amennyiben valaki rendszeresen fogyasztja a fekete retket, sokat tesz azért, hogy ne alakuljanak ki a veséjében homokszemcsék, amelyek idővel megkövesednek és sok kellemetlenséget okozhatnak. A mézzel összekevert fekete retek elhajtja a vesekövet, de mellé fogyaszthatunk uborkából, vagy káposztából préselt levet is. A fekete retek leve segít például a fáradékony tinédzsereknek, fiataloknak is, főként vizsgaidőszak előtt érdemes fogyasztani. Emellett növeli az étvágyat is, így aki nem kívánja az ételeket, egyen fekete retket.