A fák kiválasztása kertünkbe

Egy kert kialakítása során, az egyik legfontosabb növény a fa. Ez évtizedeken keresztül fogja díszíteni udvarunkat, megadja annak alapelrendezését, ezért kiválasztása a legmeghatározóbb döntés minden növény közül.

[wp_ad_camp_1]

A fa, a látvány mellett, az adott terület használhatóságát is meghatározza. Egy nagyobb egyed alatt, kialakíthatunk majd pihenőhelyet, vagy a gyerekeknek játszórészt is. Ha fontos szempontunk az, hogy minél rövidebb idő alatt kertünk hűvös legyen, akkor mindenképp a puhafájú fajok mellett döntsünk, mivel ezek gyorsan nőnek, viszont hamar vágásérettek lesznek. Ezért érdemes a típusait úgy kiválasztani, hogy legyen köztük pár gyorsan növő fa, mint például a nyár, fűz vagy juharfélék, és egy-egy lassabban növő, mint a tölgy vagy a dió. Az akác ültetése is jó döntés lehet, mivel ezek díszváltozatai gyorsan megnőnek, hosszú életűek, viszont alattuk kevés az a növény, ami megél. Az első években, a hűvös biztosítása érdekében, célszerű ültetni egynyári növényeket, melyek nagy növésűek, mint a díszkukorica, vagy különleges évelőket, például keserűfüveket.

Kerti fa
Kerti fa

Sokaknál az is fontos szempont, hogy egy fa, ne legyen lombhullató, hisz aki nem szeretne sok időt a kert gondozásával eltölteni, ezek az egyedek sok bosszúságot okozhatnak majd. Nem beszélve az olyanokról, mint a nyárfák, melyeknek májusban a vattaszerű magjait hetekig hordja a szél. A lombhullás, és egyéb anyagok koszolását, úgy kerülhetjük el, ha örökzöldeket ültetünk. Ilyenek a fenyők, tuják és borókák. Ezek egész évben, folyamatosan hullajtják levelüket, ami nagyon csekély, így csak néha időközönként kell, kis mennyiséget utánuk feltakarítanunk. A kert kialakítása előtt, mindenképp mérjük fel a terepet, legyünk tisztában a méretekkel és a már meglévő növényekkel, fajtáival, azok milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, és hogy mekkorára fognak majd megnőni pár év múlva. Készítsünk több tervrajzot, amivel egy látható képet kaphatunk, és így biztosan nem fogunk rossz döntéseket hozni.