A droghasználat és a kor

Minden korcsoportban jól dokumentált kockázati tényezők vannak az droghasználati rendellenesség kialakulásával kapcsolatban. Az IUPUI egy nemrégiben végzett tanulmánya megállapította, hogy ezek a kockázati tényezők eltérően érintik a korosztályt, és javaslatot tesz egy elsődleges megelőzési stratégiára a rendellenességre vonatkozóan, amelyet a meghatározott korcsoportokban élők számára szabnak meg.

[wp_ad_camp_1]

A fiatal felnőttek (18-25 éves korosztály) esetében, akiknek esetleg voltak vagy nem voltak gyermekkori kockázati tényezői, a felnőttkori stressz, a rejtett családi történelem, a pozitív szülői példamodellek hiánya, a foglalkoztatás hiánya és az akadémiai stressz további kockázati tényezőket adtak a drogfüggőségre. A tanulmány szerint a 26-64 éves felnőttek fő kockázati tényezői a családi élethez és a karrierhez kapcsolódnak. A felnőttek droghasználati rendellenességei általában a magas stresszhelyzettel járó munka miatt és az erősen fizikai munka miatt alakul ki, például amit az egészségügyben végeznek, a katonai szolgálat során és az igazságügyben.

Noha a 65 éven felüli felnőttek kockázati tényezői hasonlóak a fiatalabb csoportokhoz, vannak olyan egyedi életkori kockázati tényezők is, mint például a gyász és a veszteség gyakori megtapasztalása a család és a barátok halála, és a krónikus testi betegségekre való hajlandóság, mint például ízületi gyulladás és más krónikus fájdalom, ami növeli annak valószínűségét, hogy a fájdalom enyhítésére visszaélnek a drogokkal. A működő prevenciók megalkotásához a kutatók szűréseket javasolnak az egyes korcsoportok azonosított kockázati tényezői alapján. A szűrési eredmények felhasználhatók az oktatás és a felhatalmazás beavatkozásainak testre szabására, például mentorálásra, közösségi médiára, célzott kommunikációra, munkahelyi orientációs információkra és egyebekre.