A diétás üdítők egészségesebbek, vagy tele vannak vegyszerekkel?

A diétás üdítőkről azt gondolják, hogy nyugodtan elfogyaszthatja a süteménye mellett, mert úgyis diétás. De vajon a diétás üdítők valóban sokkal jobbak az Ön számára, vagy tele vannak vegyszerekkel, amelyeket jobb elkerülni? Íme a dietetikus által jóváhagyott válasz.

Kezdjük azzal, hogy összegyűjtjük az egyik legnépszerűbb üdítőital: a kóla számait. 375 ml -es dobozonként 151 kalória, nulla gramm fehérje és zsír, valamint 39 gramm (több mint kilenc teáskanál) cukor fogyasztható. Ha ez egy diétás változat, akkor ezek a számok szinte mindenhol nullára változnak – nulla kalória mellett nulla cukrot tartalmaznak. Ha az összetevők listáját nézzük, óriási különbség van a normális üdítőitalok és a diétás fajták között is. A szokásos üdítőitalokban a fő összetevők a szénsavas víz és a cukor. A diétás változatoknál az édesítőszerek helyettesítik a cukrot. Mindkettőhöz vannak színezékek, ízfokozók és koffein, de a diétás változatok további adalékokat tartalmaznak az íz fokozására.

Ésszerű, hogy az emberek azt gondolják, hogy a diétás üdítők egészségesebb választást jelentenek, mint a normál üdítőitalok. Sokkal kevesebb kalóriát és cukrot nem tartalmaznak – tehát ha fogyni szeretne vagy csökkenteni akarja az édes dolgokat, akkor sok értelme van. Van azonban egy gondolatmenet, hogy ha valami szuperédest iszik, anélkül, hogy ténylegesen kalóriát vagy cukrot adna a testnek, akkor a nap folyamán tudat alatt édes ételeket keres, hogy elérje a szervezete által várt cukrot. Sőt, lehet, hogy csökkentette az üdítőitalok fogyasztását, hogy csökkentse a hozzáadott cukrot, ami káros a fogak számára, de a valóság az, hogy a diétás üdítők még mindig nem jók a gyöngyházfehérje számára. A diétás üdítők nagyon savasok lehetnek, ami önmagában még fogszuvasodáshoz is vezethet.