A déli pólus extrém felmelegedése

A déli pólus az elmúlt 30 évben a globális átlag több mint háromszorosára melegedett, az Ohio Egyetem professzora, Ryan Fogt és Kyle Clem vezette kutatások szerint.

[wp_ad_camp_1]

Clem és csapata elemezte a déli pólus időjárási állomásainak adatait, valamint az éghajlati modelleket az antarktiszi belső felmelegedés vizsgálatára. Megállapították, hogy 1989 és 2018 között a déli pólus körülbelül 1,8 Celsius fokkal felmelegedett az elmúlt 30 évben +0,6 Celsius fok növekedés volt per évtized – ez a globális átlag háromszorosa. A tanulmány azt is megállapította, hogy az Antarktisz belsejében az elmúlt 30 évben bekövetkezett erős felmelegedést főként a trópusok okozták, különösen a Csendes-óceán nyugati részén a meleg óceán hőmérséklete, amely megváltoztatta az Atlanti-óceán déli részén az Antarktisz közelében fekvő szeleket, és fokozta a meleg szállítását a déli pólusra. Ezek szerint az Antarktisz partja mentén zajló légköri változások fontos mechanizmusok, amelyek belső éghajlati rendellenességekhez vezetnek.

Clem és Fogt szerint ezek a melegedési tendenciák valószínűleg nem csupán a természetes éghajlatváltozás következményei, hangsúlyozva a hozzáadott antropogén felmelegedés hatásait, és kijelentették, hogy ez a világ egyik legerősebb melegedési trendje lehet. „A kezdetektől fogva Kyle és én nagyon jól működtünk együtt, és csapatban is képesek voltunk eredményeket felmutatni, ugyanúgy, mint egyénileg” – mondta Fogt. „2013 óta minden évben közzétesszük együtt ezeket az információkat, és az egyik folyamatos együttműködésünk az éghajlati állapotról szóló éves jelentés. A projekt során végzett munkánk minden évben végül egy átfogó kiadványt eredményez, amely a déli pólus felmelegedését dokumentálja.” –mesélték el büszkén a kutatók.