A dán konyha

A hagyományos dán ételek többé-kevésbé a hús- és halételekre alapoznak, burgonyával és mártással – mint például a stegt flæsk med persillesovs és a hering. Az elmúlt 20 évben azonban a dán szakácsok több organikus és helyi terméket építettek be a konyhába, így ezt sokat láthatja a dán éttermekben – különösen Bornholmban és Koppenhágában. Ez az új északi konyha vagy az új dán konyha.

[wp_ad_camp_1]

A dán konyha általában meglehetősen nehéz és húsos (különösen sertéshúst tartalmaz). A hús mellé nagyon sok burgonyát és zöldséget esznek, amit hagyományosan főznek vagy párolnak. Sok hagyományos dán étel csak sóval és borssal van fűszerezve, így az összetevők kerülnek a középpontba. Kezdjük a dán nemzeti étellel, a Stegt flæsk med persillesovs-szal. Ez egy nagyon rusztikus étel, amely ropogós sült sertéshúsból áll főtt burgonyával, petrezselymes szósszal és savanyú céklával tálalva. Dániában számos étteremben kóstolhatja meg ezt a nemzeti ételt. A Karbonader egy tipikus mindennapi étel Dániában, más néven ez a krebinetter. Korábban a karbonadert borsóval és sárgarépával, fehér szószban tálalták, de a fiatalabb generáció kedveli ezt az ételt zöld salátával vagy rozskenyérrel.

Dán konyha
Dán konyha

A dán húsgombóc borjúból és sertéshúsból, lisztből, tojásból, tejből, hagymából és fűszerekből áll, rozskenyérrel vagy burgonyával tálalva. A Frikadeller népszerű öntet is smørrebrød számára, és nyáron általában burgonya salátával szolgálják fel ezt az ételt. A Smørrebrød egy „szendvics”, amely egy rugbrød-nek nevezett vajas rozskenyér darabból áll, amelynek tetején például hús-, hal-, tojás-, sajt- vagy avokádódarabok vannak körettel. Dániát a tenger veszi körül, tehát természetes, hogy rengeteg tenger gyümölcse van az ételeikben. A hering és a fiskefrikadeller a legnépszerűbbek, de a legjobb a sima lepényhal, a tőkehal és a kagyló.