A cukor nem jó a gyermek agyának fejlődéséhez

A cukor gyakorlatilag sikoltozik az élelmiszerbolt polcairól, különösen azok a termékek, amelyeket a gyerekeknek forgalmaznak. A gyermekek fogyasztják a legtöbbet a hozzáadott cukorból, még akkor is, ha a magas cukortartalmú étrend olyan egészségügyi hatásokkal függ össze, mint az elhízás és a szívbetegségek, sőt a memóriazavar is.

[wp_ad_camp_1]

Kevésbé ismert azonban az, hogy a gyermekkori magas cukorfogyasztás hogyan befolyásolja az agy fejlődését, nevezetesen egy olyan régiót, amelyet a tanulás és az emlékezet szempontjából kritikus fontosságúnak neveznek, ez az úgynevezett hippocampus. Egy új kutatás, amelyet a Georgia Egyetem oktatója vezetett a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjával együttműködve, rágcsálómodellben kimutatta, hogy a cukorral édesített italok napi fogyasztása serdülőkorban rontja a felnőttkori tanulási és memóriafeladatok teljesítményét. A csoport azt is kimutatta, hogy a bélben lévő baktériumok megváltozása lehet a kulcs a cukor okozta memóriazavarhoz. Ezt a lehetőséget alátámasztva azt találták, hogy hasonló memóriahiány figyelhető meg akkor is, amikor a Parabacteroides nevű baktériumokat kísérleti jelleggel dúsítják olyan állatok belében, amelyek soha nem fogyasztottak cukrot.

„A korán fogyasztott cukor megemelte a Parabacteroides szintet, és minél magasabb a Parabacteroides szint, annál rosszabbul teljesítették az állatok a feladatot” – mondta Emily Noble, az UGA Család- és Fogyasztástudományi Főiskolájának adjunktusa, aki a cikk első szerzőjeként szolgált. „Megállapítottuk, hogy a baktériumok önmagukban elegendőek ahhoz, hogy ugyanúgy károsítsák a memóriát, mint a cukor, de más típusú memóriafunkciókat is károsítanak.” Az amerikai táplálkozási irányelvek, az Egyesült Államok Mezőgazdasági és Egészségügyi és Humán Szolgáltatási Minisztériumának közös kiadványa azt javasolja, hogy a hozzáadott cukrokat a napi kalória kevesebb mint 10 százalékára korlátozzák.