A csuklás okai és ellenszere

A csuklás akkor keletkezik, amikor összezárja a hangrést, majd nagy levegőt vesz, aztán pedig újra kinyitja a hangrést. A csuklás valódi oka az, hogy az az ideg, amely a rekeszizmot szabályozza, ingerületbe jön: ez azt eredményezi, hogy a rekeszizom görcsösen összehúzódik. Hátterében általában a levegővétel ritmusának hirtelen történő megváltozása áll.

[wp_ad_camp_1]

A csuklás általában akkor keletkezik, ha bőségesen étkezünk, nagyobb falatot nyelünk, vagy szénsava üdítőt fogyasztunk, így egyáltalán nem igaz az a mondás, miszerint azért csuklunk, mert valaki emleget minket. Néhány embernél akár nevetés esetén, stresszhelyzetben, vagy akár hirtelen hőmérséklet-változás esetén is kialakulhat a csuklás. Egyesek szerint ilyenkor nincs mit tenni, csak egy jó könyvvel, vagy filmmel el kell vonni róla a figyelmet, és a probléma magától megoldódik. A tartós csuklásnak általában valamilyen szervi hiba az okozója. Ilyen szervi hiba lehet a mellhártya-, hashártya-, vagy szívburokgyulladás, és akár epekő is.

Csuklás
Csuklás

Ilyenkor a csuklás órákig, vagy akár napokig nem szűnik meg, és ez már nemcsak kellemetlen, de fájdalommal is járhat. Ebben az esetben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert ez a típusú hosszantartó csuklás, csak az okának megszüntetésével lesz kezelhető. Világszerte rengeteg különböző csuklás elleni módszert ismernek, de a leghíresebbek a lélegzet visszatartása, esetleg a papírzacskóba lélegzés, a gyors kortyokban ivás, egy jégkocka lenyelése, cukor csepegtetése citromlére, vagy pár csepp ecetre, majd ennek a megivása, egy kanál kristálycukor szárazon történő lenyelése, valamint fűszerek használata, ánizsmag rágcsálása, mustármag forralása és fogyasztása, végül pedig bors szippantásával a tüsszentés kiváltása. A csuklás rendkívül kellemetlen tud lenni, de könnyen elmulasztható ezekkel a módszerekkel, vagy az idő múlásával.