A csodálatos sarki fény

A természeti jelenségek közül az egyik leglátványosabb és legszebb a sarki fény. A csodálatos színekben pompázó éjszakai fényjáték páratlan jelenség. Egy évtizedben legfeljebb egyszer éri el a naptevékenység a maximumát és ilyenkor a gyakoribb napkitöréseknek köszönhetően sokkal nagyobb az esély a sarki fény megjelenésére is.

[wp_ad_camp_1]

A sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időleges fényjelenség, amely leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg az északi sarkkörtől északra, valamint a déli sarkkörtől délre. Ezek a töltött részecskék leginkább a Napból származnak és kisebb részben pedig a Naprendszeren kívül érkezett részecskékből. A jelenségben látható színképekből az oxigén zöld és vörös, illetve a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalakat alkotnak. A jelenség 80-1000 kilóméter magasságban fordul elő, azonban leginkább 100 kilóméter magasságban figyelhető meg. A sarki fény formái igen változatosak, nagyon gyakran emlékeztetnek egyfajta fátyolra, függönyre vagy ívelt szalagokra.

Sarki fény
Sarki fény

A sarki fénynek öt formája ismert, melyek a következők: folt-forma, amely kisméretű fényjelenség; ív-forma, amely enyhén görbülő szalagokra emlékeztet; sáv-forma, amely csomós alakzatú; sugár-forma, amely egyenes fénynyalábokat jelenít meg, követve a Föld mágneses erővonalait és a fátyol-forma, amely nagy kiterjedésű fényléseként jellemezhető. Az északi népek úgy tartották, hogy a fényjelenségnek hangja is van, azonban ezt a tudomány nem tartja megalapozottnak, leginkább amiatt mert olyan magasan keletkezik, ahol a levegő túl ritka ahhoz, hogy hatékonyan tudja vezetni a hangot. Az egyik legjobb hely, ahol megcsodálhatjuk a jelenséget, Hammerfest, Norvégia ahová szeptember, október és november hónapokban érdemes ellátogatni.