A csodálatos dzsain templomok

A dzsainizmus olyan vallás, amely pacifizmust és az erőszakmentesség útját írja elő minden élőlény felé. A dzsainizmus szerint az élet célja a karma negatív hatásainak feloldása szellemi és fizikai megtisztulással. Ez a folyamat felszabaduláshoz vezet, amelyet egy nagy természetes belső béke kísér.

Indiában 4,2 millió dzsain követő van, és világszerte körülbelül 6-12 millió. A dzsain templomot Derasarnak vagy Mandirnak hívják, attól függően, hogy Indiában hol található. Általában márványkőből épülnek. A hatalmas Vörös Erőddel szemben található Shri Digambar Jain Lal Mandir Delhi legrégebbi és legismertebb dzsain temploma. Az eredetileg 1526-ban épült templom számos átalakításon és kiegészítésen átesett a múltban, és a 19. század elején kibővítették. Az impozáns vörös homokkő templom Lal Mandir néven is ismert. A Sonagiri kisváros (szó szerint az aranycsúcs) egy dombon található, Közép -Indiában. Számos makulátlan fehér dzsain templom van szétszórva Sonagiri körül. Mind a zarándokoknak, mind a turistáknak mezítláb kell felmenniük a 300 lépcsőn a csúcsra. A csúcsra érve az utazók megcsodálhatják a számtalan fehér templom és a chhatris látványát, akárhova is nézzen.

Khajuraho falu India egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Számos hindu és dzsain templom híres erotikus szobráról. A templomokat 200 év alatt építették, 950 és 1150 között. A Chandella uralom alatt Khajuraho nagy és virágzó dzsain közösségnek adott otthont. A dzsainok nyilvánvalóan a város keleti oldalán éltek, és számos dzsain templom maradt fenn Khajuraho ezen részén. A nagy templomok közül kettő még mindig jó állapotban van. Gomateshwara monolit szobra Shravanabelagola városának dombján áll. Gomateshwara Lord Adinatha második fia volt, a 24 Tirthankara (megvilágosodott ember) közül az első. A 17,38 méter magas monolit kőszobrot a világ egyik legnagyobb monolit szobrának tekintik.