A csecsemők egészségügyi kockázata a klímaváltozás miatt

A klímaváltozással járó szélsőséges csapadék a bolygó egy-egy helyén kárt okoz a csecsemőknek, ami a generációk során hátrányos helyzetű láncot indít el – derül ki a Nature Sustainability új kutatásából.

[wp_ad_camp_1]

A Lancaster Egyetem és a brazíliai FIOCRUZ egészségügyi kutatóintézet kutatói azt találták, hogy az extrém csapadéksokkoknak kitett anyáktól született csecsemők kisebbek voltak a korlátozott magzati növekedés és a koraszülés miatt. Az alacsony születési súly egész életen át tartó következményekkel jár az egészségre és a fejlődésre vonatkozóan, és a kutatók szerint eredményeik bizonyítják, hogy az éghajlati szélsőségek generációk közötti hátrányokat okoznak, különösen az elfeledett helyeken élő, társadalmilag marginalizálódott amazóniaiak számára. Az éghajlati szélsőségek sokféleképpen befolyásolhatják az anyák és születendő csecsemőik egészségét – például a növények kudarcát okozhatják, csökkenthetik a tápláló, megfizethető élelmiszerekhez való hozzáférést, növelhetik a fertőző betegségek előfordulását. Az Amazonia rendkívül intenzív esőzései a folyók áradását okozzák, és a szegényebb háztartásokat vízzel terjedő betegségeknek vetik alá, és ideális szaporodási feltételeket teremtenek a szúnyogok számára, ami malária vagy dengue-láz kitöréséhez vezet.

A súlyos áradások és aszályok rendkívül zavarják az emberek életét; a kapcsolódó stressz és szorongás hozzájárulhat a koraszüléshez és ronthatja a normális gyermekkori fejlődést. A csapat 11 éves időtartam alatt az összes élveszületésre koncentrált a brazil Amazonas állam 43 nagymértékben folyótól függő településén. Ehhez a 291 479 születéshez elemezték, hogy a születési súlyt, a magzat növekedését és a terhesség időtartamát hogyan befolyásolta a helyi csapadékváltozás a terhesség alatt.