A cink szerepe a szervezetben

A cink, az emberi szervezet számos enzimében – a vesében, az izmokban, a prosztatában, a májban, a csontokban – megtalálható ásványi anyag, ami számos funkciót lát el. Élelmiszerből és étrend-kiegészítőkből egyaránt beszerezhető.

A cink minden testszövetben és folyadékban megtalálható – akár 2 gramm cink is megtalálható a szervezetben. Számos enzim nélkülözhetetlen összetevője, amelyek részt vesznek a szénhidrátok, lipidek, fehérjék és nukleinsavak szintézisében és anyagcseréjében. A cink az, ami létrehozza a sejtösszetevők molekuláris szerkezetét, így fenntartja a szervezet megfelelő működését. Az anyagcsere folyamatokat a cink szabályozza. A cink emellett hozzájárul a sejtek fejlődéséhez és szaporodásához a szervezetben. Ezért a cinkhiányban szenvedők hajlamosak a betegségekre. A cink hozzájárul az inzulin – a vércukorszintet csökkentő hormon – előállításához, tárolásához és felhasználásához. Ezenkívül a cink a férfiak termékenységéhez szükséges ásványi anyag, mivel a szervezet csak cink jelenlétében képes tesztoszteront termelni. A cink gátolja azt az enzimet is, amely a tesztoszteront ösztrogénné alakítja, így magasan tartja a tesztoszteronszintet a szervezetben.

A szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartása elengedhetetlen a jó egészséghez. A cink optimális szinten tartja a pH-t, és így a sav-bázis egyensúly is megmarad. A szervezetnek cinkre van szüksége a T-sejtek, azaz az immunrendszer által használt limfociták aktiválásához. Ezek a sejtek nemcsak az immunválasz szabályozásáért felelősek, hanem megtámadják a fertőzött vagy rákos sejteket is, így védik a szervezetet. A terepen végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a cink beavatkozik azokba a molekuláris folyamatokba, amelyek meghatározzák a baktériumok orrüregben való felhalmozódását. A cink antioxidánsként is működik, amely csökkenti az oxidatív stresszt a szervezetben, megszüntetve a szabad gyökök hatását.