A bojler működése

Igen sok családi házban még mindig a bojler az, ami a meleg vizet szolgáltatja nekünk. Igen régen még órákig tartott, hogy meleg vizet kerítsünk a mindennapi tisztálkodáshoz, hiszen csak úgy működött a dolog, hogy vizet melegítettünk. Ma már egy apró gomb megnyomásával forró vízhez juthatunk, hiszen itt van nekünk a bojler.

[wp_ad_camp_1]

A tartályos bojler egyik legfontosabb eleme maga a tartály, amely műanyagból készül. Ez körülbelül 20 vagy 30 liter víz tárolására alkalmas. A választás attól függ, hogy kinek mekkora vízigénye van. Mennyit használ el mosogatásra, fürdésre. Kaphatóak kisebb kapacitású bojlerek is, ezeket általában lakóautókban érdemes felszerelni. Egy cső juttatja el a tartályba a hideg vizet és a kivezető csövön távozik már felmelegített állapotban. A bojler csövének elhelyezése határozza meg azt, hogy alsó vagy felső elhelyezésű bojlerről beszélünk. A tartályban egy hőmérő gondoskodik arról, hogy a termosztátnak jelezze, ha vízmelegítés szükséges. Ha a megadott szint alá kúszik a hőmérő higanyszála, akkor beindul a gépezet és elkezdődik a melegítés.

Bojler
Bojler

A bojler egyéb más fűtési, azaz vízfűtési rendszerekhez képest igen energiatakarékos megoldás, hiszen nem éjjel-nappal van működésben, csak akkor, amikor nekünk éppen meleg vízre van szükségünk. A bojlernek azonban van egy kapacitása, amely ugye véges. Az egyetlen hátránya, hogyha véletlenül egyszerre több vízre lenne szükségünk, mint a bojler kapacitása, akkor meg kell várnunk, amíg újra készen áll a forró víz.