A beteg épület szindróma

Tapasztalt-e már olyat, hogy egy épületen belül, ahová gyakran járt – lehet ez például a munkahelye, a saját otthona, vagy a lakásán belül egy bizonyos helyiség – minden alkalommal rosszul érezte magát fizikailag, amint azonban elhagyta az adott helyet, a tünetek egyszeriben meg is szűntek?

[wp_ad_camp_1]

Most nem arra gondolunk, hogy a munkahelyen a diktatórikus főnök vagy az áskálódó kollégák miatt rossz a hangulat, amelytől esetenként az embernek akár a gyomra is összeszorulhat, hiszen ezek elsősorban pszichés jellegű panaszok. Nem, a beteg épület szindróma – amelyet angolul Sick Building Syndrome-nak, vagy röviden SBS-nek neveznek – nem lelki eredetű gond, hanem kellemetlen fizikai tünetek együttesét foglalja magába. Ha gyakran érzi azt, hogy egy-egy épületből kilépve hirtelen jobban érzi magát, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy Ön is az említett betegségben szenved. Hogy melyek a leggyakoribb tünetek? Gyakori fejfájás, migrénes panaszok, hányinger, szédülés, gyengeségérzet, szem, valamint légúti irritációk, száraz köhögés, melyek összességében sokszor általános rossz közérzetet és levertséget eredményeznek. Most pedig lássuk, mi okozhatja ezeket a kellemetlen tüneteket és hogyan orvosolhatjuk az ilyen típusú gondokat!

Beteg épület szindróma
Beteg épület szindróma

Először is, ha a teremben van légkondicionáló gép, akkor azt érdemes gyakran kitisztíttatni, az ilyen szerkezetekben ugyanis gyakran megbújnak a kórokozók, amelyek a bekapcsoláskor a levegőbe kerülnek! Ehhez kapcsolódik a következő lépés, amellyel megelőzhetjük a zavaró tüneteket, amely nem más, mint a rendszeres szellőztetés! Érdemes naponta legalább háromszor, minimum tíz percen át kinyitni az ablakokat, hogy a levegőben megbúvó „gonosztevők” ne tudjanak nekünk ártani. Irritációt okozhatnak továbbá a nem megfelelő módon tárolt tisztítószerek is, de a beázott padló vagy mennyezet is számos kellemetlen panaszt okozhat! Ilyenkor minél rövidebb időn belül orvosolni kell az adott hibát, például cseréljük ki a padlószőnyeget vagy fessük le a mennyezetet!