A bélbaktériumok módosíthatják a férgek viselkedését, befolyásolva az étkezési szokásokat

A bélbaktériumok kicsik, de túlméretezett szerepet játszhatnak nem csak a gazdaállat emésztőrendszerében, hanem általános jólétükben is. A Nature egyik új tanulmánya szerint a féregben levő speciális bélbaktériumok módosíthatják az állat viselkedését, irányítva az étkezési döntéseit. A kutatást részben a Nemzeti Egészségügyi Intézetek támogatták.

[wp_ad_camp_1]

„Össze tudtuk kapcsolni a pontokat, egészen a mikrobától a viselkedésig tartanak, és meghatároztuk a teljes utat, amely részt vehet ebben a folyamatban” – mondta Dr. O’Donnell. Az agy kémiai tiránja fontos szerepet játszhat ebben a válaszban. A férgekben a tiramin kémiai oktopaminná alakul át, amely egy szenzoros idegsejtekre irányítja az elkerülési viselkedést. A tanulmány eredményei azt sugallták, hogy a baktériumok által termelt tiramin megnöveli az oktopamin szintet, amely a férgek számára toleránsabbá tette az oktanolt azáltal, hogy elnyomták az ezen idegsejtek által vezérelt oktanol elkerülését. Más viselkedési tesztekben a kutatók azt találták, hogy a géntechnológiával módosított férgek, amelyek nem termelnek tiránt, nem befolyásolták az oktanol elkerülésének elnyomását, amikor a férgeket JUb39-ben termesztették. Ez azt sugallja, hogy a baktériumok által előállított tirán kompenzálhatja az ezekben az állatokban hiányzó endogén tiránt.

További kísérletek azt mutatták, hogy a JUb39-en termesztett férgek inkább az ilyen típusú baktériumokat fogyasztják, mint más baktérium-táplálékforrásokat. Megállapították azt is, hogy a baktériumok által termelt tirám is szükséges ehhez a döntéshez. „Ilyen módon a baktériumok átvehetik az irányítást a gazdaállat szenzoros döntéshozatali folyamata felett, amely befolyásolja a szagokra adott válaszukat és befolyásolhatja az ételek kiválasztását” – mondta Dr. Sengupta. A jövőbeni tanulmányok további agyi vegyszereket fognak azonosítani, amelyeket baktériumok termelnek.