A bárányhimlő gyerekeknél

A bárányhimlő egy olyan vírusos betegség, mely cseppfertőzés következtében terjed, és melynek legfőbb tünetei a piros, viszkető hólyagok. Néhány kisgyerekes szülő még nem tudja, hogy mennyire veszélyes ez a betegség, valamint, hogy kiknek és mikor ajánlott bevenni a védőoltást.

[wp_ad_camp_1]

A bárányhimlő nevű betegség gyermekkorban ritkán jár szövődményekkel, azonban csecsemőknél, tinédzsereknél, és felnőtteknél veszélyes lehet. A betegség okozhat idegrendszeri, légúti problémákat, májelégtelenséget, vagy baktériumok okozta felülfertőződést. Érdemes megjegyezni, hogy a bárányhimlő nem igényel különleges kezelési módot, csupán annyi a teendő, hogy láz esetén lázcsillapítót, míg viszketés esetén valamilyen gélt használ. A viszketés elleni készítménynek köszönhetően megelőzheti, hogy a hegek maradandó nyomot hagyjanak, valamint az elfertőződés következzen be. Ajánlott langyos fürdőt venni, a körmöket rövidre vágni, és éjszakára kesztyűt húzni, mert ezzel megakadályozhatja, hogy a gyermek elvakarja a hólyagos kiütéseket.

Bárányhimlő
Bárányhimlő

Ha a szájban is jelentkeztek a bárányhimlő okozta hólyagok, akkor a sós, savas és lúgos ételek, italok fogyasztása nem ajánlott.  Tudni kell, hogy a bárányhimlő elleni védőoltással megelőzhető a betegség, valamint a szövődmények kialakulása, és a vakcinának alig észrevehető a mellékhatása. Az injekció bármelyik kilenc hónapnál idősebb gyermek számára igényelhető, de felnőttek is bevehetik a védőoltást. A második adag oltás után lehetséges, hogy egy áttöréses bárányhimlő fog jelentkezni, de ez esetben a betegség gyors lefolyású lesz, és a tüneteket sokkal enyhébbnek fogja tapasztalni. Fontos tudni, hogy vakcina esetén sem garantált a 100 százalékos védelem a betegséggel szemben.