3 veszélyes tévhit az allergiáról

Ahogy megjött a tavasz és itt a nyár, megjött bizony az allergiaszezon is, ami bizony számos embernek okoz különböző kellemetlen tüneteket. Napjainkban még egyre könnyebb egyre többet lehet megtudni erről a témáról, de még így is nagyon sok tévhit kering az allergiáról a köztudatban. Most Te is megtudhatod, hogy mely állítás igaz és melyik nem az allergiáról.

[wp_ad_camp_1]

Némelyek úgy gondolják, hogy a méhpollen jó a szezonális allergiára. Egy jó védekezési mód szerintük, ha nagy mennyiségben elfogyasztják magát az allergént, mivel ezáltal a szervezet megismeri majd azt, hozzászokik és így nem kezd el ellene védekezni. Fontos tudni, hogy ezzel a módszerrel nagy eséllyel csak kórházba kerül az illető és nem küzdi le az allergiát. Az allergén fokozatosan tényleg hatásos lehet, egy szakmailag is elfogadott módszerről van szó, ami az immunterápia. A teljes kezelés legalább 3-5 év, amivel 10-12 éves tünetmentesség érhető el, de már az első évben is mérhető a javulás.

Allergia
Allergia

Az sem igaz, hogy a recept nélküli szerek mindenre megoldást jelentenek. A patikákból vény nélkül is megvásárolható készítményektől ne várjon csodákat. Az allergiás tünetek egyéntől függően mások és mások, sőt még személyenként is változhat a tünetek erőssége évről-évre. A szakorvos mindig az állapotnak megfelelően írja elő a szükséges gyógykezelést, egyénre szabottan választja meg leginkább alkalmas gyógyszereket. Pontosan emiatt legalább egyszer konzultáljon kezelőorvosával!

Egy másik tévhit, hogy akik gluténmentesen étkeznek, azok allergiásak a fehérjére is. A lisztérzékenység esetén sokan arra gondolnak, hogy a beteg a lisztben található fehérjére, amit gluténnek vagy gliadinnak neveznek. Ez viszont, hogy a liszt-allergiásokra igaz, ami nagyon ritkán fordul elő. A lisztérzékenységnek elnevezett betegségben az allergiás egyén immunrendszere a saját bélnyálkahártya sejtjei ellen indít támadást, ez a reakció pedig tönkreteszi a bélbolyhokat.