1100 kilóméter a jéghidegben egyedül

Todd Carmichael, amerikai világjáró különös kalandra indult. 1100 kilóméteres gyaloglással, teljesen egyedül eljutott a Déli-Sarkra, közben majdnem belehalt.

[wp_ad_camp_1]

Carmichael 39 napig tartó erőpróbája döbbenetes erőről tanúskodik. A túlélhetetlennek tűnő  helyzetekből is van kiút, egy ember sokkal több energiát bír mozgósítani, mint amennyit el tud képzelni. Az Antarktisz nem embernek való vidék, szinte semmi nem él meg ott, hiszen a hidegen és havon, jégen kívül nincs ott semmi. A férfi egy élelemmel és szükséges holmikkal megrakott szánt választott csupán társául. A szán induláskor 120 kg volt, érkezéskor már csak 27 kg-t nyomott, Carmichael pedig 22 kg-t fogyott valamivel több, mint egy hónap alatt. Nem csupán a hideggel és magánnyal kellett megküzdenie, de 160 kilóméteres széllökésekkel is. Naplójában döbbenetes bejegyzéseket olvasni és saját maga által elmesélt története megrázó, de egyben felemelő is.

1100 kilóméter
1100 kilóméter

Célja az amerikaik által fenntartott kutatóállomás volt. Mire odaért, egyik szeme befagyott, mivel napok óta nem aludt, erős hallucinációk kísérték. Már a 7. napon kikészült, ám ez még csak a megpróbáltatás eleje volt. Általában nulla látótávolsággal és széllel kellett küzdenie, valamint fagyásokkal a lábán. A cipő levétele azonban egyezett volna a halállal, ugyanis lába annyira megdagadt volna, hogy nem tudta volna visszhúzni a cipőt és halálra fagy. Étele hatalmas vajdarab volt minden nap, hogy pótolja a kalóriákat, amikből hőt termelhet.Egyáltalán nem volt biztos, hogy túléli, de nem adta fel és elérte célját, de ehhez nagy döntést kellett hoznia. Már látta az állomást, ám alig maradt ereje. Ha magával húzza a szánt, lehet, hogy egy óra múlva végkimerülten esik össze. Ha nélküle vág neki, lehet, hogy élelem és sátor hiányában nem ér oda. Hiszen hiába látta a célt, az még angyon messze volt. Letette hát a szán gyeplőjét és nekivágott.