Útmutató az autentikus és tipikus katalán konyhához

Barcelona és környéke nemzetközileg elismertté vált az élelmiszer és az étkezési kultúrájáról. Az utóbbi években a kísérletező gasztronómiai szakácsok, például Ferran Adria (az El Bulli étterem alapítója) új hulláma felhívta a figyelmet a régióra. A továbbiakban a legfinomabb katalán ételeket ismerheti meg.

[wp_ad_camp_1]

Pa Amb Tomaquet: Kenyér, friss paradicsommal tálalva, olajjal és sóval megszórva, így ez egy igazi katalán ínyencség. Calçots: A zöldségeket ehhez az ételhez általában grillezésre készítik, és Romesco mártással tálalják. Escalivada: Grillezett zöldségek (általában padlizsán, pirospaprika, hagyma és paradicsom) meleg körettel, olajjal tálalva. Butifarra: Nem szárított, fűszeres kolbász, hasonló a Cumberland kolbászhoz. Mind főzéshez, mind tapasként felhasználható, de pa amb tomaquet-tel is gyakran tálalják. Escudellla: Katalán pörkölt hús, bab, burgonya, káposzta és néha tészta készítésével. Három szakaszban készítik: először húslevest, majd a húsos ételt, majd pedig a zöldségsütés következik.

Embutidos: A szárított húsok táljának kollektív neve, beleértve a Vic régióból származó sertéshúst és. Esqueixada: Paprika, paradicsom, hagyma, vörösbor-ecet és apróra vágott „bacalao” saláta. A Bacalao sós tőkehal és legtöbbször a régióra jellemző, sóban tartósított és tálalás előtt áztatott tőkehallal készül. Fideuas: Olyan mint a tenger gyümölcseiből készült spanyol étel, a paella, de rövid tésztával, nem rizzsel tálalva. Suquet de Peix: Tengeri gyümölcsökből készült pörkölt burgonyával, fokhagymával és paradicsommal. A pörköltekbe sokféle hal használható, attól függően, hogy mit fogtak aznap. Romesco: Mandulából, sült fokhagymából, olívaolajból és szárított pirospaprikából készült szósz. Alioli: fokhagymából és olívaolajból készült mártás, nagyon sok ételhez ezt használják fel.